Super Akcja - Zdrowie na talerzu to ważna sprawa - akcja w kategorii promowanie zdrowego trybu życia
   

Czas trwania akcji: listopad 2016

uczestnicy : wszyscy uczniowie Gimnazjum 19 i XVIII LO

Cel: promowanie zdrowego odżywiania się

W listopadzie Samorząd U Kantego postawił na zdrowe jedzenie, inicjując działaniamające na celu zachęcenie uczniów do jedzenia zdrowych posiłków.

Pierwszym etapem promocji zdrowego jedzenia była organizacja Konkursu na najzdrowszą i najładniejszą kanapkę wykonaną samodzielnie w szkole z okazji Sandwich Day czyli 3.11.2016.  W konkursie mogły brać udział 2 – 3 osobowe zespoły klasowe lub międzyklasowe, które w wyznaczony dzień przyniosły produkty do wykonania zdrowej kanapki. Czas wykonania kanapki był ograniczony do 10 min, tak jak trwają przerwy w naszej szkole, bo Konkurs trwał w trakcie dwóch przerw. Zgłosiło się 10 zespołów i w trakcie dwóch przerw wyczarowali fantastycznie wyglądające kanapki. Jury oceniło wygląd kanapek ale wzięto też pod uwagę składniki z jakich wykonano te kanapki – bo przecież chodziło o zdrowe jedzenie. Najładniejsze, najciekawsze i najzdrowsze kanapki przygotowała drużyna z klasy 1a LO, czyli

Julia Dyba i Nadia LechowiczI miejsce

II miejsce = Gabriela Sacha i Ola Zając z klasy Ic

III miejsce = Jan Lebda i Piotr Mosiek z klasy Ib

A na piątej przerwie nastąpiła degustacja kanapek, a ponieważ chętnych było całkiem sporo kanapki zostały pokrojone na mniejsze kawałki, tak aby każdy mógł spróbować.

Drugi etap promocji zdrowego jedzenia to przyrządzenie soków owocowych dla wszystkich uczniów w Światowym Dniu Jabłka. Do tego przedsięwzięcia zgłosili się uczniowie z klasy 2LO. Dzięki pomocy Rady Dzielnicy VI, która w ramach promocji zdrowego stylu życia wspomogła nas finansowo, szkoła kupiła 30 kg jabłek, 5 kg pomarańczy, 3 kg kiwi i 10 kg marchewki. No i zaczęło się wielkie przygotowanie do „produkcji soków” . Panie woźne pomogły w obieraniu owoców uczennicom z klasy 2 LO, a było co obierać i ciąć. 15.11.2016 dzięki dużej pomocy pań woźnych rozpoczęło się wyciskanie soków wieloowocowych. Na 4 i 5 lekcji uczniowie klasy 2LO roznosili soki dla każdej klasy. Były pyszne, a jeśli ktoś chciał dokładkę, to mógł przyjść na przerwie do dyżurki pani woźnej i dostał kolejny kubeczek soku.

Trzeci etap promocji zdrowego odżywiania się to już inicjatywa uczennic z klasy IIa, które wykonały plakaty dotyczące zdrowego jedzenia, jak również chorób wynikających z nieprawidłowej diety. Plakaty wykonano tak profesjonalnie, że zostały umieszczone na tablicy na korytarzu koło sali biologicznej, jako stała dekoracja.

Samorząd U Kantego poprosił też właściciela sklepiku szkolnego aby poszerzył swoją ofertę o owoce i po dwóch dniach można już było kupić w naszym sklepiku jabłka i banany.

 

M.C.
Poleć znajomemu
Imię i nazwisko nadawcy:
E-mail adresata:
Poleć
Link został wysłany
Newsletter
juliada mlodziez smiglo

Powered by mtCMS   •    Wszelkie prawa zastrzeżone   •    Projekt i wykonanie MTWeb