Muffinki czekoladowe z kokosem
   

Chyba każdy z nas ma czasami ogromną chęć zjedzenia czegoś słodkiego, bardzo słodkiego... Dodatkowo wiosenne, pochmurne dni sprzyjają objadaniu się smakołykami. Niestety, gdy „barek" ze słodkościami wieje pustką, trzeba wysilić się na odrobinę kreatywności i zrobić coś samemu. Mój wybór padł na muffinki czekoladowe - małe babeczki, pyszne i dziecinnie proste. Ich przygotowanie (razem z pieczeniem) zajmuje dosłownie pół godziny, a smak... Spróbujcie sami!


SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
½ szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 jajko
1 szklanka mleka
½ szklanki oleju
½ szklanki wiórków kokosowych
1 tabliczka czekolady
1/3 kostki masła


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao.
2. W osobnej misce wymieszaj jajko, mleko, olej i wiórki kokosowe.
3. Połącz składniki mokre i suche, jednak nie mieszaj za długo! Inaczej babeczki będą
twarde.
4. Wypełnij foremki do muffinek ciastem do 2/3 wysokości.
5. Piecz 15-17 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy są gotowe. Jeśli ciasto nie przykleja się do patyczka, to znaczy, że można wyłączyć piekarnik.
6. Rozpuść tabliczkę czekolady z 1/3 kostki masła. Polej babeczki polewą. Jeśli chcesz, możesz posypać je wiórkami kokosowymi lub groszkami czekoladowymi.


SMACZNEGO!

 Magdalena Chyłka
Śmigło
Poleć znajomemu
Imię i nazwisko nadawcy:
E-mail adresata:
Poleć
Link został wysłany
Newsletter
juliada mlodziez smiglo

Powered by mtCMS   •    Wszelkie prawa zastrzeżone   •    Projekt i wykonanie MTWeb