Nastolatki gotują: Pieczone ziemniaki z sosem tzatziki
   

Sezon grillowy czas zacząć! Czerwcowy weekend doskonale sprzyja temu, by zjeść coś smacznego z grilla. Nie masz grilla, a chcesz zjeść przyjemną dla podniebienia przekąskę w domu? Pieczone ziemniaki, które zarówno można włożyć na ruszt, jak i upiec w piekarniku, i pikantny grecki sos tzaziki, to świetne i proste uzupełnienie popołudniowego pikniku w parku czy filmowego maratonu w domu.


Składniki:


ziemniaki (ok. 4 szt.),
serek homogenizowany naturalny (200 g),
1 ogórek zielony,
1 ząbek czosnku,
przyprawa „Kamis" do sosu tzatziki, sól.

Sposób przygotowania (dla 2 osób):

1. Umyj dokładnie ziemniaki, natnij wzdłuż, ale tak, żeby nie były rozkrojone na połówki, dzięki temu po upieczeniu uzyskasz dwie, równomiernie upieczone połówki każdego ziemniaka. Następnie zawiń je szczelnie w folię aluminiową.
2. Włóż do bardzo dobrze nagrzanego piekarnika (200 oC) na ok. 1 godzinę i 40 minut. Co jakiś czas sprawdzaj, czy ziemniaki są już miękkie.
3. Zetrzyj na dużych oczkach zielony ogórek. Przełóż do głębokiego naczynia, posól i przykryj talerzem oraz odstaw na 10 min. W ten sposób pozbędziesz się gorzkiego soku, który wypłynie ze startych ogórków.
4. Wymieszaj serek z 1 ząbkiem czosnku, wyciśniętym przez praskę i z przyprawą do sosu tzatziki. Później dodaj startego ogórka, ponownie wymieszaj.
5. Gotowy dip odstaw w chłodne miejsce na ok. 2 godz.
6. Upieczone ziemniaki wyłóż na talerz, posól i polej gotowym sosem.

SMACZNEGO!

 Tekst i zdjęcia: Maciek Wnęk
Śmigło
Poleć znajomemu
Imię i nazwisko nadawcy:
E-mail adresata:
Poleć
Link został wysłany
Newsletter
juliada mlodziez smiglo

Powered by mtCMS   •    Wszelkie prawa zastrzeżone   •    Projekt i wykonanie MTWeb