Ulubioną potrawą Garfielda jest lasagne. Zawsze byłam ciekawa, jak ten włoski specjał smakuje. Dzisiaj przedstawiam wam mój amatorski przepis. Może się on wydawać trudny i skomplikowany w wykonaniu, ale gwarantuję wam, że przygotowanie jest bardzo proste, chociaż trochę czasochłonne. Lasagne najlepiej robić z pomocą rodziny lub przyjaciół. Jeśli podzielicie się pracą, czas skróci się o połowę.
Składniki:
- makaron lasagne - prostokątne płaty -
- 12 płatów, ok. pół opakowania
- mięso mielone 500 g
- ser żółty 250 g
- mozzarella 1 kula
- koncentrat pomidorowy 200 g
- 1 mała cebula, biała lub czerwona
- 1 pomidor
- 1 mała czerwona papryka
- przyprawy
Składniki przewidziane są na prostokątne naczynie żaroodporne o pojemności 2,75 l i wymiarach około 25x15 cm. Taka ilość da nam około 6 porcji.
Czas przygotowania: ok. 40 min. + 30 min. pieczenia.
Jeżeli wasz piekarnik nagrzewa się dość długo, warto włączyć go w momencie rozpoczęcia przygotowań.
Sposób przygotowania:
Rozpakuj mięso mielone i umieść je na patelni. Jeśli używasz patelni teflonowej, tłuszcz nie jest konieczny, jeśli zwykłej, przed włożeniem mięsa nalej na nią olej lub inny tłuszcz, tak aby całe dno było zakryte. Mięso smaż około 20 minut, na małym ogniu pod przykryciem. Co jakiś czas mieszaj je oraz delikatnie rozdzielaj na mniejsze kawałki, najlepiej drewnianą łyżką. Po około 15 minutach polecam spróbować kawałek mięsa i ewentualnie doprawić, jeśli jest to konieczne. Ja zazwyczaj dodaję jedynie trochę vegety.
Ser żółty zetrzyj na grubych oczkach. Mozzarellę pokrój na niezbyt grube plasterki. Paprykę umyj, wykrój ogonek wraz z pestkami, następnie pokrój ją w paseczki długości około 2 cm. Cebulę obierz, pokrój na cienkie połówki talarków. Nie mam skutecznego sposobu, żeby przy tym nie płakać, ale otwarte okno bardzo pomaga. Pomidora obierz ze skórki. Aby łatwiej było to zrobić, możesz przelać go wrzącą wodą. Pokrój go w plastry grubości około 0,5 cm.
Koncentrat pomidorowy przełóż do miski. Jeżeli jest dość gęsty, możesz rozrzedzić go odrobiną wody. Dodaj według uznania przypraw (soli, pieprzu, czosnku, papryki, łagodnej lub chilli, jeśliwolisz ostre potrawy) oraz ziół (polecam bazylię).
Przygotuj odpowiednio duży garnek, aby cały płat makaronu mógł się do niego zmieścić. Nalej do niego wody do około 4 cm wysokości, zagotuj ją, dodając kilka kropel oleju lub oliwy oraz pół łyżeczki soli. Każdy płat makaronu gotuj na małym ogniu przez ok. 3 minuty. Możesz włożyć jednocześnie kilka na raz, jednak pamiętaj, by układać je na krzyż, by nie zlepiły się ze sobą.
Dno naczynia żaroodpornego pokryj cienką warstwą oleju lub oliwy. Następnie ułóż warstwy. Kolejno: mięso, papryka z cebulą, pomidory. Każdą z nich przedziel makaronem. Dodatkowo pod każdym składnikiem i na nim umieść warstwę sera - dzięki temu danie będzie bardziej spójne. Ostatnią warstwę przykryj makaronem, polej sosem i delikatnie nałóż na niego mozzarellę.
Zamknięte naczynie włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut.
Smacznego!
Jadzia Uljasz
Śmigło